Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Животни-вегетарианци, за които не сте предполагали, че обичат и месо

Home/Любопитно/Животни-вегетарианци, за които не сте предполагали, че обичат и месо

Лоритата са сладки, цветни папагалчета, които се хранят с нектар и полен. Но някои популации променят начина си на хранене, като стават кръвожадни месоядни. На този факт се натъква любител на птиците в Австралия, който им носи храна. Лоритата не само не обърнали внимание на оставената вегетарианска храна за тях, но дори се опитали да изгонят пристигналите месоядни птици.

Оказва се, че много от познатите като тревопасни животни си похапват месце, когато имат възможност. Учените не са съвсем сигурни защо заклето преживно би яло месо, но смятат, че това може да се дължи на патологични причини, или да е свързано с дефицит в храната на животните, като сол, желязо или протеини. Според други това може да е резултат от фактор, свързан с околната среда – когато хората и климата променят обитаемите зони и наличната храна, съдбата е по-благосклонна към тези, които не са придирчиви към храната. Кои са вегетарианците, които не спазват постите?

Елен

elen

Това грациозно животно би изяло всичко, което не се бие с него. Знае се за елени, яли риба, мъртви зайци и дори вътрешности на друг елен. При орнитоложко проучване, провеждано в Канада, учените улавяли птици и прилепи с безопасни мрежи, с цел да ги освободят след маркиране. За съжаление учените се оказали твърде бавни в прибирането на птиците, и стадо елени, минаващи на близо, решили да се отбият за закуска и започнали да ядат уловените птици.

Крава

krava

Колкото и добродушни да изглеждат, кравите могат да станат кръвожадни. Съществува видео, в което крава яде пиленца. Друга крава, наречена Лал, е обвинена в изчезването на 48 пилета от село в Индия. Местните ветеринари обясняват жаждата за кръв с недостиг на хранителни вещества и евентуално заболяване.

Хипопотам

hipo

Хипопотамите имат свирепо излъчване, и са опасни за хора и други животни поради размерите си, но обикновено се хранят с трева. Учени са документирали, обаче, хипопотам, който убива и изяжда импала. Има данни и за хипопотами, които ядат мърша, както и събратя хипопотами.

Дукери

duker

Тези малки симпатични антилопи не са добри ловци, по-скоро плячка, и се хранят предимно с плодове, листа и кора на дървета, но често нарушават диетата си с мърша, малки бозайници, жаби и гущери.

Овца

ovtsa

На шотландски остров често се случва малките на морските птици да се окажат с оглозгани крака. Обвиняват се червените елени, но се оказва, че местни овци също участват в ужасното деяние. Учените смятат, че естествените ниски нива на калций на острова карат безобидните иначе овчици да станат кръвожадни.

Добави коментар