Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Защо дръвчетата цъфтят преди да се разлистят?

Home/Любопитно/Защо дръвчетата цъфтят преди да се разлистят?

Пролет е, природата се събужда за нов живот. Дърветата се окичват с цветове, а от пръстта глава надигат тревички. Защо обаче дърветата първо се обсипват с цвят, и едва след това започват да се разлистват? Учени от Китайската академия на науките се опитват да разберат по-добре този феномен, като разглеждат кайсията и дивата праскова.

Поведението на разцъфването на множество цветове е от огромно значение, тъй като отрупано с цвят дърво привлича много повече насекоми, като в същото време липсата на листа улеснява опрашването, извършвано от вятъра. За плодородните дървета този процес на цъфтеж, разлистване и узряване, се задейства от множество фактори, включително от влажността и температурата. С глобалното затопляне и повишаването на температурите, се очаква начина, по който дърветата реагират, да се промени, което може да застраши естествения цъфтеж и опрашване.

Много проучвания показват, че екстремното охлаждане на пъпките може да доведе до неравномерен и дори провален цъфтеж, оттам и лоша реколта, но други проучвания показват, че екстремните температурни разлики за сега са рядко явление. Малко са изследванията за това как глобалното затопляне ще се отрази на плодните дръвчета.

Според учените, причината за последователността на цъфтеж и разлистване се дължи на голямата температурна разлика за отварянето на цветовете и съответно листата. Цветовете имат много по-ниско изискване за топлина, докато реакцията за студ е еднаква и при листата, и при цветовете.

Друг проблем с глобалното затопляне, е как то се отразява на популациите от пчели. С намаляването на броя на пчелите и компрометиран цъфтеж, реколтите от плодове са все по-застрашени.

Добави коментар