Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Watly осигурява вода и енергия за отдалечените общности

Home/Прогрес/Технологии/Watly осигурява вода и енергия за отдалечените общности

За много хора в отдалечените райони, достъпът до чиста вода е предизвикателство. Сега екип, ръководен от италианския предприемач Марко Атизани, е измислил решение – нов вид генератор, който е в състояние да използва слънчевата енергия, за да осигурява чиста вода, електричество, а дори и достъп до интернет за отдалечените общности навсякъде по света.

Неговото решение се казва Watly и прототипът на системата вече се тества в едно село в Гана. Паралелно с това тече и Indiegogo кампания за финансиране на още по-голяма машина – такава, която би могла да помогне на общност до 3 000 души.

Watly осигурява вода и енегия за отдалечените общности-2

Модулната система в Watly черпи енергия от слънцето чрез фотоволтаични панели на повърхността. Енергията се съхранява като електричество в наличната 140 kW/h батерия. Част от тази енергия се използва за пречистване и обезсоляване на вода от океани и реки. Машината изисква минимална поддръжка за да работи, и не се нуждае от връзка с електромрежата.

Watly осигурява вода и енегия за отдалечените общности-3

За пречистване на водата Watly използва графенова технология за отделяне на частиците от сапун, разтворители и въглеводороди. Отделно от това патентована система използва топлината от слънчевите панели, за да дестилира водата, преди да премине през специален „минерализатор“ и киселинен редуктор за регулиране на нивото на рН. Три 5 000-литрови резервоара съхраняват вода в Watly.

Наред с това машината може да се използза за захранване не телефони, лампи и преносими компютри. Така електроенергията може да се използва в отдалечените общности за най-различни цели и задачи.

Продължителността на живота на една машина се очаква да бъде около 15 години.

Добави коментар