Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Учени удържаха водородна плазма за рекордните 102 секунди

Home/Прогрес/Технологии/Учени удържаха водородна плазма за рекордните 102 секунди

Китайски учени успяха да задържат термоядрена реакция в стабилно състояние за цели 102 секунди.

Веднага след новината за успеха на германските учени и техния термоядрен реактор тип стеларатор, в който успяха да задържат плазмата в стабилно състояние в продължение на част от секундата, китайските учени съобщиха, че са успели да получат плазма с температура 50 милиона градуса и са успели да я задържат в продължение на 102 секунди.

Постижението на китайските учени е ключово за създаването на алтернативен източник на енергия. Експериментът е проведен в термоядрения реактор в Института по физически науки в град Хъфей.

Учени удържаха водородна плазма за 102 секунди-2

За разлика от своите германски колеги, китайците използват термоядрен реактор тип токамак, по системата EAST. Както споменахме постигнатата температура е 50 милиона градуса по Целзий, за сравнение в центъра на Слънцето температурата достига 15 милиона градуса. За целта са използвани динамични магнитни полета за улавяне на частиците с висока енергия, които се стремят да напуснат термоядрената камера.

Китайците споделят, че при следващите си опити ще достигнат температури до 100 милиона градуса и ще удържат плазмата в продължение на повече от 15 минути.

В статията са използвани материали от kaldata.com.

Добави коментар