Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Учени откриха как да възвърнат суровия вид на варени яйца

Home/Наука/Биология/Учени откриха как да възвърнат суровия вид на варени яйца

Американците си имат поговорка, която гласи: „сготвеното яйце, сурово не става“. Оказва се обаче, това не е съвсем вярно, особено ако яйцето е варено.

Биохимикът Грегъри Уейсейд от Калифорнийския университет Ървайн разработва метод, по който варените яйца възвръщат суровото си състояние. При варенето топлината кара протеините в яйцето да се преплетат и свържат един с друг, което ги прави твърди. Сега учените могат да направят този процес обратим. При експеримента учените решават да се подсигурят и варят яйца за 20 минути на 90 градуса. След това добавят урея към готовия продукт, която развързва преплетените протеини чрез химическо разграждане, придавайки течна форма на вече сварените яйца. Уреята е една от основните съставки в урината, така че едва ли яйцата биха били добра идея за закуска.

След това учените поставят получената течност в специално създадена машина, която наричат „устройство за течно торнадо“. Това устройство пренарежда протеините в първоначалния им вид, преди варенето, само за няколко минути, в сравнение с методите на повторно изграждане на протеини, които могат да отнемат дни.

Целта на учените не е, разбира се, да можем повторно да използваме яйцата, останали от Великден. Проблеът, който се опитват да решат, са протеини, залепнали по епруветки и друга апаратура, които отнемат твърде дълго, за да бъдат почистени. Затова се търси вариант за по-лесно и бързо премахване на остатъчния материал.

Учените вече имат патент върху метода си и се надяват той да бъде използван в различни индустрии – от производство на сирена до фармация.

| 2017-03-02T16:06:51+00:00 20.10.2016|Раздел: Биология|Теми: |0 коментара

Добави коментар