Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Свободна воля – причина или следствие?

Home/Любопитно/Свободна воля – причина или следствие?

Вярваме, че сме дарени със свободна воля, със свободата да избираме. Именно на свободната воля се крепят дефинициите за човек и съзнание.

Най-известният опит в тази област е проведен през 1983 година от Бенджамин Либет /Benjamin Libet/, и оттогава не спира да поражда противоречия. С опита си Либет показва, че свободната воля е илюзия. Отдавна е известно, че изминава време между зараждането на електрохимичния импулс в мозъка и реализирането на самото движение. При опита, субективното времето посочено от участниците за вземане на решение, се пада непосредствено след импулса възникнал в мозъка. Означава ли това, че „решението е измамно взето“ след като мозъкът вече е подал сигнала за движение?

В експериментите доброволци трябвало да движат само лявата или дясната си ръка. Инструктирани са да го правят спонтанно, без предварително планиране или концентриране. Точното време на движението се записва, а успоредно с това се измерва и мозъчната активност. Доброволците следят часовник и посочват точния момент за вземане на решение.

Резултатите от този експеримент притесняват много хора, и показват колко малко знаем за начина, по който работи мозъка; въобще за съзнанието и волята. Ако допуснем, че разумът е продукт на мозъка, лесно можем да стигнем до заключението, че свободната воля е всъщност една илюзия, начин на мозъка да си обясни вече случилото се.

От друга страна, ако всяко движение е предварително планирано на биологично ниво, или просто е следствие от някакъв стимул, каква е тогава причината за обмислянето и плануването? Какво е обяснението за абстрактните идеи като музика, поезия, изкуство? Къде е онази частичка, или първопричина, която ни кара да мислим за това, а не за онова? След като процеса на мислене се свежда до стимул и реакция, защо ежедневно сме изправени пред толкова много дилеми?

Всеки може да даде разумен отговор на изброените въпроси, на какво доказват те? Разполагаме ли със свободна воля или това е просто измамно чувство?

| 2017-02-26T22:46:20+00:00 11.03.2016|Раздел: Любопитно|Теми: , |1 коментар

Един коментар

  1. Евгени Младенов 16.08.2016 в 11:23 - Отговор

    Относно анкетата за свободната воля.

    Ако правилният отговор е, че свободната воля е причина за действието то резултата от анкетата би го потвърдил. Ако обаче правилният отговор е, че свободната воля е илюзия след действието то отговора на анкета пак би бил в полза на твърдението, че свободната воля е причина за действието. Това е така защото е налице ИЛЮЗИЯ, която се поддържа упорито, т.е. анкетата винаги ще клони към един резултат… 🙂

Добави коментар