Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Спомен от една любов… дали?

Home/Човек/Спомен от една любов… дали?

Любовта опиянява, любовта побеждава, любовта прави света по-красив. Къде обаче е мястото на любовта в спомените ни?

Любовта е наркотик. Учените са открили отдавна, че любовта активира същите области в мозъка, както и наркотици като екстази или кокаин. Невролога Кайо Такахаши описва любовта като „всеобхватно преживяване с дезориентиращ ефект, което е крайно приятно“.

Кайо и колегите му провеждат изследване върху връзката между мозъка, любовта и допамина. Освен всичко друго, допаминът води до усещане за удоволствие. Разглеждайки мозъците на хора в ранен етап на романтична връзка, учените забелязват повишение на нивата на допамин при виждането на любимия. Оказва се, че мозъкът се нуждае от допамин и за създаване на дългосрочна памет.

Учените откриват, че чрез медикамент, който кара мозъка да произвежда повече допамин, може да се подобри паметта. Това може да е и причината защо сме толкова добри в помненето на детайли от романтични срещи, начина по който се е усмихвал любимия, какъв оттенък е имала луната и точно колко са били звездите на небето. Нови преживявания в комбинация с повишена наблюдателност и прилив на допамин, гарантират по-добра памет.

Важно е обаче да се внимава с допамина, тъй като твърде високи количества водят до обратното – нарушения в паметта. Използването на наркотици, които предизвикват отделяне на допамин е свързано и с развиване на заболявания като шизофрения и Паркинсон.

Дали обаче тези спомени могат да ни топлят цял живот? За съжаление не.

Спомените никога не са съвършени, дори могат да са изцяло измислени. Изследователите на фалшиви спомени смятат, че при високо емоционалните спомени има вероятност те да бъдат измислица. Проучване от 2008 година показва, че 41.7% от участниците създали фалшиви спомени за позитивни и забавни събития, вярвайки че са наблюдавали неща в медиите, което никога не се е случвало.

Любовните спомени се влияят от същите изкривявания, както и всички други спомени, и освен това – никой не е застрахован. Попитайте която и да е двойка и те ще ви разкажат за не една и две ситуации, в които единия все нещо не си спомня както трябва, т.е. както си го спомня другия. Ако сметнем, че съществува само една реалност, то тогава спомените на поне единия, ако не и на двамата са фалшиви.

Спомените от любовта и нещата случващи се докато сме влюбени могат също така да бъдат нарушени от начина, по който връзката се развива или свършва.

Според проучване, тези които вярват на партньора си, си спомнят лошите му постъпки много по-позитивно от хората, които не вярват на партньора си. Когато вярваме на партньора си сме пристрастни, което променя спомените ни. При липса на доверие сме склонни да преувеличаваме лошите постъпки и да ги помним като много по-лоши, отколкото всъщност са били.

Комплексните емоции, които придружават любовната връзка, позволяват на предразсъдъците ни да влияят на процеса по създаване и запазване на спомени. Изглежда връзката между любовта и спомена за нея е доста сложна.

Добави коментар