Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Слънцето има потенциала да създава нови планети

Home/Наука/Астрономия/Слънцето има потенциала да създава нови планети

При някои звезди точно преди забвението настъпва момент на зараждане – към самия край на живота си, те могат да поставят началото на нови планети.

Звезди като нашето Слънце умират по бавен процес, при който се надуват като гигантски червени торби с газ. Тогава ядрата им колабират и гравитацията ги смачква до размерите на бели джуджета, докато външната им обвивка се трансформира в ярка мъглявина, която може да се види на разстояние от хиляди светлинни години.

Като цяло, създаването на планетите е задача за младите звезди, които са само на няколко милиона години и все още са обвити в облак от газ и прах, в който самите те са се зародили. Сега обаче, астрономи са се натъкнали на подобна обвивка от прах около много стара и умираща звезда. Дискът около нея изглежда като светещ пръстен и улавянето му е трудна задача, постигната с помощта на четири телескопа. В центъра на пръстена е основната звезда, която е на път да се превърне в бяло джудже. Тя има и по-малък и млад спътник, който е на разстояние колкото между Марс и Земята.

Това на свой ред кара учените да спекулират, че в края на своя живот, Слънцето също може да се окаже отговорно за възникването на поне една нова планета.

„Ако е възможно планети да се формират около една умираща звезда, това значи, че могат да възникнат около практически всяка една звезда, стига да има материал за това“, казва Лиса Прато, астроном от обсерваторията Лоуъл.

Статията е написана по материал от hicomm.bg.

| 2017-02-26T22:45:38+00:00 10.03.2016|Раздел: Астрономия|Теми: , |0 коментара

Добави коментар