Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

При Алцхаймер протеините трябва да бъдат стабилизирани, а не елиминирани

Home/Наука/Биология/При Алцхаймер протеините трябва да бъдат стабилизирани, а не елиминирани
  • ранен Алцхаймер

Невиждани досега изображения при ранен стадий на Алтцхаймер разкриват колко малко знаем за болестта и поставят под въпрос съвременния подход за „лечението“ й. Нова технология позволява на изследователите да наблюдават болестта още преди да започне образуването на бета-амилоиди. Откритието предлага нов подход към борбата с болестта, чрез стабилизиране на протеините, вместо опитите те да бъдат редуцирани.

Изследователи от Швеция са успели, с помощта на най-мощният синхротрон – MAX IV, да произведат изображения от състоянието на Алцхаймер, преди образуването на токсичната плака от бета-амилоиди, протеините за които се смята, че са причина за болестта. Оказва се, уникалните изображения противоречат на текущото ни разбиране за причините на болестта. Вместо да се опитват да елиминират бета-амилоидите, така наречената плака, сега изследователите предлагат те да бъдат стабилизирани.

От дълго време в научните среди се смята, че бета-амилоидната плака се образува почти мигновено с настъпване на болестта. Инфрачервената спектроскопия, обаче, показва нещо съвсем различно. Изследователите за първи път виждат структурните и молекулярни промени съпътстващи състоянието и образуването на плака.

„Никой досега не е имал възможността да наблюдава развитието на болестта по този начин. Изображенията ни казват, че процесът е много по-бавен и съществуват различни нива в развитието на болестта, за които знаем малко или нищо. Това, разбира се, събужда нашето любопитство.“ – обяснява Гънар Гурас, професор по експериментална невробиология в университета Лунд, Швеция.

Резултатите разкриват и нещо друго, а именно, че бета-амилоидите не произлизат като самостоятелни пептиди, а се образуват при разпадането на други четири полипептида – тетрамери.

Така учените стигат до заключението, че причината за болестта не са самите протеини, а неправилното разпадане на полипептидите, които имат своята роля в нервната система. Това е голямо откритие, което ще помогне за намиране първопричината и на други амилоидози. Добрата новина е, че за това състояние вече съществува медикамент, който е способен да стабилизира тетрамерите, което значително може да забави развитието на болестта.

Надеждата на изследователите е, че със стабилизиране на бета-амилоидите ще попречат на развитието на болестта. Откритието може да промени хода на леченията, тъй като в момента клиниките се стремят да елиминира плаката. Следващата стъпка на изследователите е да се фокусират върху причината, която кара бета-амилоидните протеини да се разпадат, което се очаква да промени и изцяло подхода за лечението на болестта.

Добави коментар