Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Способни сме да предсказваме емоционални събития

Home/Любопитно/Способни сме да предсказваме емоционални събития

Напълно възможно е, подсъзнателно да усещаме предстоящи събития. Преди още да осъзнаем събитието, тялото ни реагира с промени в нервната система, сърдечната честота, кръвоносните съдове и кожата.

Предсказване на бъдещето? Защо не?! Оказва се, макар и в повечето случай несъзнателно, че сме в състояние да предвиждаме напред в бъдещето, най-често от 1 до 10 секунди. Тялото реагира на информация за предстоящи събития. Осъзнаваме или не, нервната и сърдечно-съдова система вече знаят какво предстои, и се подготвят за настъпващата ситуацията като за вече позната такава. Мета-анализ на над 20 независими експеримента показва, че хората са способни на подсъзнателни предсказания. Анализът е извършен от доктор Джулия А. Мосбридж и през октомври 2012-а е публикуван в списание „Frontiers in Psychology“.

В много от експериментите на участниците са показвани случайно избрани снимки, предназначени да бъдат емоционално провокативни или неутрални. Преди още снимката да е показана на доброволеца, тялото му вече има съответната реакция. Най-силни са реакциите, когато снимката е показана, но подсъзнателна промяна се регистрира секунди преди снимката да е видяна.

Учените използват интересна аналогия, за да обяснят този феномен. Представете си пръчка потопена в течаща вода. Пръчката представлява по някакъв начин значимо бъдещо събитие. Течението на водата представлява осъзнатото време.

Способни сме да предсказваме емоционални събития

Очаква се повърхността на водата след пръчката по посока на течението да носи белезите на събитието – в миналото. Но малко преди самата пръчка, срещу течението също се разпростира информация за предстоящото събитие – нагъване преди събитието. По същия начин тялото забелязва предстоящи стимули.

Учените отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания за категорично доказване на този феномен. Изводите могат да са два:

  • Съзнанието греши относно времето за отразяване на събитието – то се случва преди 10 секунди, но съзнанието реагира със закъснение;
  • Освен концепцията за причина-следствие от класическата механика, имаме и квантова причинно следствена връзка, която действа от бъдеще към минало.

Добави коментар