Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Под въздействието на LSD, започват нови експерименти

Home/Биология, Препоръчано/Под въздействието на LSD, започват нови експерименти

За първи път, след повече от 40 години, се провежда клинично тестване на LSD.

Стане ли въпрос за психоактивни вещества, повечето от нас се парализират. Психотропните вещества, за едни хора са рецепта за добро парти, а за други те са крайно опасни и много често – еднопосочен билет. Но независимо от гледната ни точка, редица психоактивни вещества дават надежда за лечението на различни психични състояния и дори хвърлят повече светлина върху разбирането ни за човешкото съзнание.

Така например, веществото кетамин е добре познато в медицината като обезболяващо, използва се както при хора, така и при животни. Проучвания показват, че освен обезболяващите си качества, притежава и забележителна способност да третира депресия, биполярно разстройство и суицидно поведение. Забележително е изключително бързото му действие като антидепресант, постига ефекта си до два часа, за разлика от използваните антидепресанти, чиито желан ефект може да закъснее с месеци.

Различни други халюциногени, като активното вещество в така наречените „магически гъби“ – псилоцибин, може да помогне на страдащи от посттравматично стресово разстройство и дори Паркинсон. А най-силното познато на науката психоактивно вещество – ЛСДби могло да лекува безпокойство, депресия, зависимости и дори възпалителни заболявания.

За съжаление, независимо от обещаващите първи клинични резултати, съществуват сериозни пречки в този тип изследвания, като социалното настроение, законите, страхът и лошата репутация на психоактивните вещества.

И все пак, малцина успяват да проведат съвременни клинични изследвания на психоактивни вещества, като LSD, кетамин и псилоцибин. И както става ясно, освен техният потенциал като лекарства за лечения на редица заболявания, учените се надяват с помощта им да отключат някои от мистериите на човешкото съзнание.

Дейвид Нът е професор по невро-психо-фармакология в Imperial College, Лондон. До тук, Nutt изследва 20 обекта под въздействие на умерена доза ЛСД, като използва fMRI и MEG за да документира ефекта върху мозъка.

Предполага се, че действието на ЛСД е подобно на псилоцибин, намалява притока на кръв в контролните центрове на мозъка, забавяйки тяхната активност, което в крайна сметка равномерно подобрява връзката между различните области в мозъка. По този начин, далечните при нормални условия области, започват да комуникират помежду си.

Под въздействие на LSD, самите преживявания хората описват по много и различни начини, най-често обаче споделят, че лексиката е твърде бедна, за да изразят преживяването.

Видео от 50-те години показва една домакиня, изпитала първото си контролирано преживяване с LSD. Забележително е колко чудесно се чувства, изумена от света около нея, от въздуха, от молекулите в него, изразявайки искрено съжаление, че не може да опише достатъчно ясно усещанията си, поради липсата на думи.

„Психеделичните вещества са незаконни не защото любящото правителство е загрижено, че някой ден може да скочите от прозореца на третия етаж. Тези субстанции са забранени, защото разрушават изградените обществени модели и културни норми на поведение и обработване на информацията. Така се отваря възможността да разберете, че всичко което знаете, може да е погрешно.“ – Джордж Оруел

Добави коментар