Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Открита бе първата екзопланета в обитаемата зона

Home/Наука/Астрономия/Открита бе първата екзопланета в обитаемата зона

Това е първата открита извънслънчева планета с размера на Земята, която обикаля в обитаемата зона около своята звезда.

С помощта на космическия телескоп „Кеплер“ астрономите успяха да открият за пръв път планета с размера на Земята, която обикаля около своята звезда в т.нар. „обитаема зона“ – регион, който позволява съществуването на течна вода на повърхността на планетата. Планетата е обозначена под името „Кеплер 186f“. Самият факт, че тя е открита, доказва, че планети с размера на Земята и обикалящи в обитаемата зона съществуват в нашата Галактика.

„Откритието на планетата „Кеплер 186f“ е важна стъпка напред към намирането на светове като нашата Земя“, смята Пол Херц, директор на астрофизичния отдел към НАСА. „Бъдещи мисии на НАСА като Transiting Exoplanet Survey Satellite и космическия телескоп „Джеймс Уеб“ ще открият най-близките до нас скалисти екзопланети и ще определят техния състав и атмосфера и ще продължават със задачата да издирват светове като Земята“.

Макар че размерът на новооткритата планета „Кеплер 186f“ е известен, нейната маса и състав не са известни. Но най-вероятно наистина става въпрос за скалиста планета според предходни проучвания на планети с подобен размер.

„Кеплер 186f“ се намира в системата Kepler-186, която е на около 500 светлинни години от нас в съзвездието Сигнус. Звездата на системата е от клас М – „червено джудже“ – тези звезди съставляват около 70% от всички звезди в Млечния път. Така че макар и планетата да е с размера на земята, нейната звездна система не е аналог на Слънчевата, защото нашето Слънце не е звезда тип „червено джудже“, а „жълто джудже“.

Планетата „Кеплер 186f“ обикаля около звездата си веднъж на всеки 130 земни дни. Дори и на обяд обаче, точно по пладне, яркостта на звездата от нейната повърхност не изглежда да е много силна – прилича на яркостта на нашето Слънце час преди залеза.

Макар че планетата е в рамките на обитаемата зона, това не значи със сигурност, че тя е обитаема и че на нея има живот. Температурата на планетата зависи и от състава на атмосферата. Според учения Томас Бъркли по-скоро можем да говорим, че новооткритата планета не е близнак на Земята, а по-скоро братовчед. Тя има много свойства, които са сходни със Земята.

Освен „Кеплер 186f“, в нейната система има още четири други планети – „Кеплер 186b“, „Кеплер 186c“, „Кеплер 196d“ и „Кеплер 186e“, които обикалят около звездата съответно за четири, седем, 13 и 22 дни. Тези планети са много горещи и неподходящи за живот.

Сега, след като е открита планетата – братовчед на Земята, вече е време да се намери и близнак на Земята. Космическият телескоп „Кеплер“, който в продължение на няколко години наблюдаваше повече от 150 000 звезди, е първата мисия в историята на човечеството, способна да открива извънслънчеви планети с размера на Земята.

| 2017-03-16T22:31:33+00:00 18.04.2014|Раздел: Астрономия|Теми: |0 коментара

Добави коментар