Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

ОАЕ ще строят планина

Home/Прогрес/ОАЕ ще строят планина

Интересен начин за справяне с недостига на вода се разглежда в Обединените Арабски Емирства. Следвайки поговорката за Мохамед и планината, правителството на пустинните емирства работи по проект за изграждане именно на планина.

Всяка година емирствата харчат по половин милион долара за модифициране на времето. Затова амбициозният проект може да се окаже добра инвестиция. Чрез изграждането на планина ще се стимулира образуването на облаци и съответно дъжд.

Над проекта работят учени от американския център за атмосферни проучвания. Те се нагърбват с нелеката задача да определят най-подходящото местоположение за планината, височината ѝ, площта, склоновете и дори материалите за изграждане, в съответствие с местния климат, както и да определят последиците от строежа от подобен мащаб.

Проблемът с водата е от години, тъй като областта е пустинна, а определени емирства, като Дубай, се нуждаят от огромни количества вода за поддържане на туристическата индустрия. Въздухът е с висока влажност, но проблемът е образуването на дъждовни облаци, което би могло да се подпомогне от наличието на планина. След това с помощта на екологично чисти химикали, като сребърен йодид се предизвиква кондензация и дъжд, което се прави от години не само в емирствата, но и по цял свят, включително и за прочистване на замърсен въздух.

Ако изграждането на планината се окаже твърде скъпо, емирствата може и да се откажат от проекта.

Добави коментар