Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Никой не обича да гледа вашите селфита

Home/Прогрес/Технологии/Никой не обича да гледа вашите селфита
  • селфи

„Никой не обича да гледа вашите селфита, твърдят учени“ е заглавието на статия в kaldata.com. Но нима това е изненада за вас? 😀

Двама учени от Мюнхен са достигнали до заключението, че въпреки своята популярност, селфи снимките всъщност са обект на минимален интерес от страна на останалите. Сара Дифенбак и Лара Христофоракос от университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен публикуваха мащабно проучване за този поп феномен в новия брой на академичния журнал Frontiers in Psychology. То се нарича „The Selfie Paradox: Nobody Seems to Like Them Yet Everyone Has Reasons to Take Them“.

От анкетираните 238 души, 77 процента казват, че поне веднъж месечно си правят селфита, а 49 процента получават селфи от свой познат поне веднъж седмично. В същото време, мнозинството от потребителите признават, че биха искали да виждат по-малко селфита в социалните мрежи. Много са и онези, които считат, че селфитата имат негативни последици, не само за сигурността на снимащия се, но и за неговата психика. Автопортретите вредят на самоуважението и създават изкуствен и неавтентичен образ на човек. За 90 процента селфитата са чисто и просто самореклама.

Проучването е проведено онлайн сред хора от Германия, Австрия и Швейцария. Учените считат, че негативното отношение към селфитата може да е европейски феномен, тъй като други култури по света може да реагират по-добре на тези снимки.

Добави коментар