Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Мистериозната планета джудже в Слънчевата система

Home/Наука/Астрономия/Мистериозната планета джудже в Слънчевата система

Астрономи откриха неизвестен обект в края на Слънчевата система, който се оказва много по-голям от първоначално предполагаемото. Обектът е малко по-малък от Плутон, което предполага, че е планета джудже, третата по големина позната в Млечния път, и най-големият астрономически обект, който си няма име.

Безименният обект, наречен засега 2007 OR10, и понякога галено наричан „Снежанка“, е в орбита около Слънцето в тъмнината на пояса на Кайпер, далече зад Нептун. Този мразовит свят е открит за първи път през 2007 година, както е видно от временното му име, но винаги е бил труден за наблюдение. Учените смятат, че е с диаметър едва 1 280 km, и тъй като са известни около 200 подобни обекта, които могат да бъдат планети джуджета, учените не му отдават особено значение.

Мистериозна планета джудже в Слънчевата система-2

Днес, с помощта на два телескопа, включително и Кеплер, се разкрива част от истинската същност на планетоида. Размерът на планетата джудже се определя на 1 535 km в диаметър, притежава изключително тъмна, с тъмно червен отенък повърхност, което учените смятат се дължи на постоянното покритие от метанов лед, поради това повърхността почти не отразява светлина. Освен това се върти и много бавно – един ден е около 45 часа, един от най-дългите в Слънчевата система. Орбитата е странна и елиптична, което прави трудно наблюдението за продължително време.

Базирано на изчисления размер, учените могат да преценят и някои физически характеристики на планетата джудже, като например от какво е изградена. Освен метановия лед, планетата е покрита и с въглероден монооксид и азот.

До сега учените не разполагаха с достатъчно информация за 2007 OR10, за да ѝ дадат подходящо име.

| 2017-02-26T15:14:51+00:00 08.06.2016|Раздел: Астрономия|Теми: |0 коментара

Добави коментар