Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Li-Fi – 100 пъти по-бързо от Wi-Fi

Home/Прогрес/Технологии/Li-Fi – 100 пъти по-бързо от Wi-Fi
  • Li-Fi

Wi-Fi технологията официално остава в миналото. Замества се от Li-Fi – безжична технология, която използва светлина за пренос на данни със скорост от 1GB/s.

Технологията вече се тества в реална среда в офиси в Талин, Естония и е 100 пъти по-бърза от масово използваната в момента Wi-Fi. За първи път е изобретена през 2011 година от Харълд Хаас от университета в Единбърг, който демонстрира премигваща светлина от единствен LED източник да доставя повече информация от мобилна клетка. Тогава в лабораторията се постига скорост от 224 GB/s, което се равнява на 18 филма в секунда от по 1.5 GB всеки.

Технологията използва видим светлинен комуникатор, който използва видима светлина с честота 400-800 ТHz. Светлината премигва изключително бързо, премигването не може да бъде забелязано с човешко око.

Предимствата на тази технология са, че светлината не може да минава през твърди обекти като стени, което я прави много по-сигурна за използване. Това означава също така, че се намалява и взаимодействието между устройствата. Както се досещате, основният недостатък е, че един единствен Li-Fi почти винаги няма да е достатъчен за добро покритие на сигнала. Може би най-удачният вариант е комбинация от Wi-Fi и Li-Fi.

Добави коментар