Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Лесното научаване на чужд език наистина е дарба

Home/Наука/Биология/Лесното научаване на чужд език наистина е дарба

Способността на бебетата да усвояват първия си език е завидна. Някои възрастни също имат способността, или дарбата, да научават чужди езици лесно. Но, защо на някои им се отдават повече чуждите езици?

Учените смятат, че е възможно да се определят нечии лингвистични способности, базирано на мозъчната структура и активността на конкретния човек. Резултатите също така могат да се използват за помагане на онези, които трудно се справят с чуждите езици. Според проучване от 2015 година, учени разглеждат структурата на невронните влакна в бялото вещество на 22 начинаещи ученици по езика мандарин (китайски). Учените откриват, че тези, които имат по-големи структури от подредени невронни влакна в дясното полукълбо, показват по-високи резултати на тестовете след четири седмици обучение. Подобно на магистрала, невронните влакна помагат за по-бързия трансфер на информация в мозъка.

Въпреки, че обикновено езиците се асоциират с лявата половина на мозъка, дясната, която се свързва с възприятието, може да играе ключова роля в асоциирането на тоновете в езика мандарин, според автора на изследването Женгжанг Чи от Масачузетския Институт по Технологии. Според друго проучване, публикувано през 2016, при някои хора, EEG скенери преди интензивен курс по френски показват модели на активност на мозъчните вълни като в спокойно състояние, които резултати съответстват на бързо и лесно приключване на курса.

В миналото учените наблюдават подобна активност, когато хората съставят изречения. Например, това може да бъде отражение на способността на доброволците да се фокусират или да следват инструкции, или друг способ, подпомагащ ученето на езици. Шантел Прат от университета във Вашингтон смята, че използването на EEG изображения в реално време може да помогне на хората да тренират определени области в мозъка и така да ги подготви за по-бързо и лесно научаване на чужд език.

Как точно се научава език и как това може да бъде проследено в мозъка е комплексен въпрос, засягащ природата на вниманието и дори съзнанието. Езикът е едно най-чудните неща, които хората притежават. Резултатите от изследването целят да помогнат на хората в ученето на нови езици и учените припомнят, че както сме научили един роден език, така всеки може да научи и втори, и трети.

| 2017-03-02T16:06:49+00:00 09.02.2017|Раздел: Биология|Теми: |0 коментара

Добави коментар