Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Квантов код върху силициев чип

Home/Препоръчано, Технологии/Квантов код върху силициев чип

Все по-близо сме до създаването на комерсиален квантов компютър …

Австралийски учени за първи път демонстрират как може да се записва и манипулира квантов компютърен код върху силициев микрочип. Това става чрез преплитане на два квантови бита с най-високата до момента точност, и така скоро може да започне програмирането на свръх мощните квантови компютри на бъдещето.

За програмирането на обикновените компютри се използват традиционни битове, които могат да бъдат 1 или 0. Два бита заедно създават кодови думи, които се използват за програмиране на сложни инструкции. При квантовите изчисления обаче, съществува и възможността бита да бъде в суперпозиция, което означава, че е едновременно 1 и 0. Това отваря възможност за много по-мощен програмен език, но досега учените не знаеха как да го използват на практика.

От университета в Нов Южен Уелс в Австралия демонстрират, че не само могат да се справят, но и това става на силициев микрочип, много подобен на масово използваните в момента чипове, което означава, че технологията би била лесна и бърза за овладяване.

За да се напише квантов код, се използва феномен, познат като квантово преплитане. Когато две частици са преплетени, между тях съществува връзка дори те да се намират на разстояние от хиляди километри.

„Ефектът е известен с объркването, което предизвиква и в най-големите умове в областта, включително и Айнщайн, който го нарича „призрачно действие от разстояние“. Айнщайн е скептичен за преплитането, защото противоречи на принципите за „локалността“, според които един обект не може да бъде повлиян от разстояние със скорост по-голяма от тази на светлината.“ – споделя Андреа Морело от университета в Австралия.

Двете преплетени частици са електрон и ядро на единичен атом фосфор, който е позициониран в силициев микрочип. Чрез преплитането им, състоянието на електрона изцяло зависи от състоянието на ядрото. Така учените от четири възможни цифрови кода, създадени с традиционния бит [00, 01, 10 и 11], могат да създадат много по-голям брой кодови думи чрез двата преплетени бита, като 00+11, 00-11, 01+10 или 01-10.

Следващата стъпка е да се преплетат повече частици за създаване на дори още по-комплексни квантови низове, за да може екипът да започне създаването на цял квантов компютър. Използването на силициев чип е важно, тъй като е нещото, с което вече всички са запознати.

Добави коментар