Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Колкото по-голям мозъкът, толкова по-дълги прозявките

Home/Любопитно/Колкото по-голям мозъкът, толкова по-дълги прозявките

Чрез наблюдаване прозявките на 29 различни видове бозайници, сред които мишки, котки, кучета, лисици, слонове и хора, учените са открили зависимост, между продължителността на прозявката и големината на мозъка.

Животните с малки мозъци и малко невронни връзки в мозъчната кора, се прозяват по-кратко от тези с по-големи мозъци и повече невронни връзки в мозъчната кора. Така човек със средно 12 000 000 000 неврона в мозъчната кора, заема челната класация по продължителност на прозявките, със средна продължителност от почти 6 секунди.

От друга страна, прозявките при бозайници с малки мозъци, като мишките например, са със средна продължителност под 1.5 секунди.

Изследването цели да подкрепи предишни проучвания по темата за прозяването, като хипотезата, че прозяването играе важна биофизична роля при бозайниците – като повишаване притока на богата на кислород кръв към мозъка, както и за спомагане на неговото охлаждане.

Добави коментар