Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Ключов елемент за живот се формира по естествен път в космоса

Home/Наука/Биология/Ключов елемент за живот се формира по естествен път в космоса

Търсенето на вода на далечни планети е основния начин за намиране на живот, но кометите също предлагат подобни възможности. На повърхността им се откриват аминокиселини и нуклеотидни бази, които са ключови елементи за съществуването на живот. Учените откриват и друга необходима съставка – рибоза, Р-то в РНК.

Живота на Земята предполага три макромолекули – РНК, ДНК и протеини. Съвременното разбиране е, че РНК (рибонуклеинова киселина) възниква преди ДНК. Условията за образуване на рибоза, проста захар, необходима за РНК, не са били подходящи на Земята преди възникването на живот. Остава въпросът, откъде се появи рибозата?

Учени от университета в Ница решават да пресъздадат условията от ранната Слънчева система, за да определят възможно ли е било спонтанното образуване на рибоза.

Процеса включва охлаждането на вода, амоняк и метанол до -195 °C, което общо взето е създаване на изкуствена комета в лабораторията. След като е достигната подходящата температура, кометата се облъчва с ултравиолетова светлина, за да може да получи същото количество радиация, която млада звезда би излъчила. При последната стъпка кометата се оставя да се затопли и се изследват формираните молекули.

Учените откриват 55 органични молекули, като най-важната сред тях е именно рибозата. Експеримента е правен безброй пъти преди, но за пръв път се използва мулти-измерна газова хроматография, нова технология, която позволява лесно засичане на индивидуални молекули.

„Ледената ни симулация е много прост процес, който може да се случи в молекулярни облаци, както и в протопланетарни дискове. Това показва, че молекулярните градивни блокове изобилстват в космоса.“ – Корнелия Майнерт от университета в Ница.

Откритието загатва, че произхода на рибозата може да е от космически произход, доставяйки необходимите градивни блокове за живота на Земята.

Остават още няколко неща за уточняване. Експеримента е извършен в лаборатория, което означава, че резултатите трябва да се потвърдят чрез откриване на рибоза на истинска комета или прах. Учените също така не са наясно кога точно се е формирала рибозата – при охлаждането или загряването.

С насочването на внимание и космически мисии към кометите, учените се надяват да имат отговорите на тези въпроси в следващите няколко години.

| 2017-05-27T14:08:43+00:00 27.04.2016|Раздел: Биология|Теми: , |0 коментара

Добави коментар