Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Китай изстреля първия квантов сателит

Home/Прогрес/Технологии/Китай изстреля първия квантов сателит

Китай изстреля квантов сателит, който не може да бъде хакнат, пише hicomm.bg.

Китай влезе в историята, изстрелвайки първия в света квантов сателит. Разработен съвместно от китайски и австрийски учени, той поставя началото на нова епоха в комуникациите, тъй като не може да бъде хакнат по нито един от сегашните методи, с наличните технологии.

Това е така, защото квантовият сателит не използва стандартните техники за криптиране, а разчита изцяло на законите на физиката. В ядрото му е вграден кристал, който може да кодира информация, и криптоключове в квантови частици, които след това се изпращат обратно на Земята.

От квантовата механика знаем, че всеки един опит за разчитане състоянията на частиците води до тяхното преориентиране, така всеки друг неразрешен опит да бъде прихваното съобщението ще доведе до неговото унищожаване.

Там сигналите могат да бъдат прочетени само в базата, за която са предназначени. Нещо повече, базата ще знае, че някой се опитва да разчете съобщението, тъй като компютри следят промените в стойностите на частиците.

По същество квантовият сателит ще засили значително защитните възможности на Пекин спрямо кибершпионаж от други страни, но няма на свой ред да увеличи капацитета на страната за собствени кибератаки, твърдят анализатори.

Добави коментар