Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Какво представлява медитация и как да медитираме

Home/Човек/Какво представлява медитация и как да медитираме

Йонги Мингюр Ринпоче за същността на медитацията.

Известният Йонги Мингюр Ринпоче [Yongey Mingyur Rinpoche] е непалски учител по Karma Kagyu и тибетски будист, роден през 1975. Автор е на два бестселъра и ръководител на международната организация по Тергар медитаци, мрежа от центрове по света за Будистка медитация.

Ето какво казва Йонги Ринпоче за медитацията:

„Можем да медитираме навсякъде и по всяко време: две секунди, три секунди; докато ходим по улицата, докато пием кафе или чай. Докато сме на важна среща, също можем да медитираме.

Повечето хора имат грешна представа за медитацията. Мислят, че медитацията означава „да не мислим за нищо! Концентрация!“ Прекалено насилват процеса.

Не можем да блокираме мислите и емоциите. Всъщност, имаме нужда от мислите и емоциите. Дали да слушаме „маймунския ум“ или не, това е проблемът.

Наричам маймунски ум непрестанния вътрешен монолог, постоянно говори, „бла-бла-бла“. 🙂

Маймунският ум непрестанно дава мнение, но дали да го слушаме или не, зависи от нас. Това което правим чрез медитацията е, да станем приятели с маймунския ум.

Но как да станем приятели, като му дадем банан, не става! 🙂

Правилният начин е да дадем задача на маймунския ум. Как да му дадем задача? Най-елементарната медитативна техника е да наблюдаваме съзнателно дишането.

Казваме на маймунския ум „Здрасти! наблюдавай дишането“. Маймунският ум казва, „А, добре, добра идея!“ Вдишване навътре, издишване навън.

Много мисли идват на заден план, но няма проблем, не ни е грижа. Докато не забравим за дишането, всичко е наред.

Няма нужда от прекалено концентрация. Просто наблюдаване на дишането. Дори само едно или две вдишвания, можем да медитираме навсякъде и по всяко време.“ – Йонги Мингюр Ринпоче

Йонги Мингюр Ринпоче вярва, че всекидневната медитацията е пътят към просветлението.

Според Йонги Ринпоче, чрез медитация, умът ни става по податлив, по работоспособен. Нормално умът ни е зает, не искаме да се ядосваме, но се ядосваме; не искаме да се тревожим, но се тревожим; не искаме да се разстройваме, но се случва. Медитацията прави умът ни по-достъпен.

В основата си медитацията е наблюдаване на настоящето – съзнателно дишане; съзнателно слушане; съзнателно виждане; съзнателно усещане; съзнателно чувстване; съзнателно мислене. Звучи лесно, но без практика не може да бъде постигнато.

  • Какво е медитацията?

Ум, който е свободен, винаги създава проблеми, това което наричаме „маймунски ум“, или МУ.

Виждате нещо ново в магазина, знаете че си имате достатъчно от същото, но го купувате. Да се борите с МУ, не става. Започнете ли да се карате с МУ, той става ваш враг. Но пък ако слушате МУ, къщата ви ще се напълни с ненужни вещи.

Чрез медитацията ставаме приятели с МУ.

МУ никога не се изморява, винаги иска да прави нещо, винаги иска да е зает. Можете да му дадете задача. Обикновено МУ дава задачи на вас, това е проблемът. Вие трябва да станете шеф, а МУ – ваш служител.

С времето, практикуването на медитацията ще научи МУ да работи през цялото време за вас. Това е целта на медитацията.

  • Трябва ли да сме религиозни или духовни за да медитираме?

Не е необходимо да сте религиозни за да медитирате. Степента на духовността, от друга страна, зависи от концепцията ви за висшия смисъл. Когато медитирате автоматично ставате духовни. Медитацията е духовна практика. Религията няма отношение към медитацията.

| 2017-05-27T13:40:56+00:00 20.07.2016|Раздел: Човек|Теми: , , |0 коментара

Добави коментар