Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Паразит променя поведението на хора и животни

Home/Наука/Биология/Паразит променя поведението на хора и животни

Възможно ли паразит да ви „зомбира“?

Широко разпространен паразит, пренасящ се чрез котешки изпражнения и живеещ в 80% от хората, обикновено не представлява заплаха, с изключение бременни жени и хора с компрометирана имунна система. Ново проучване на учени от Австралия разкрива метода, по който Toxoplasma gondii превзема клетките на приемника и се запасява с храна.

За да се активира, Toxoplasma се нуждае от човешка приемна клетка, например неврон, където да се настани. А за да осигури бъдещето си, паразитът превзема клетката и може да остане там в продължение на десетилетия, като създава хранителни запаси.

Инфекцията води до огромни промени в приемната клетка с цел прикриване от имунна атака и набавяне на постоянен хранителен запас. Изпраща протеини в нея, което манипулира контролните пътища на приемната клетка, позволявайки й да расте и да се възпроизвежда нормално.

toxoplasma gondii

Toxoplasma gondii

Може да попадне в човек и при консумиране на не добре сготвено заразено месо, да живее в приемника цял живот, без да бъде забелязан. Начина по който манипулира околната си среда може да доведе до промяна в поведението на приемника.

При гризачите паразита въздейства на поведението им доста „целесъобразно“, притъпявайки им чувството за опасност, така те не изпитват страх от хищниците и по този начин стават лесна плячка на котките, което е и друга предпоставка за разпространението на заразата. Съществува и друга интересна статистическа зависимост при жените изложени на паразита и тяхното поведение, те са по-социални и „игриви“ ;).

„Съществува връзка между инфекцията с Toxoplasma и някои психични заболявания, включително шизофрения и биполярно разстройство. Сега имаме възможност да тестваме дали протеините, изпратени от паразита нарушават нормалните мозъчни функции и допринасят за развитието на подобни заболявания.“ – казва Крис Тонкин /Chris Tonkin/ от института Уолтър и Елиза Хол

С разбирането на начините, по които Toxoplasma създава инфекции, продължаващи с години, става възможно и разработването на лечение. Подобно на животни в зимен сън, този паразит натрупва запаси от въглехидрати. Чрез разбирането на механизма за създаване на тези хранителни запаси, може да се намери ефективен начин за унищожаването на паразита.

Учените са надяват да успеят да създадат ваксина, особено подходяща за бременни жени и хора с нарушения в имунната система.

Добави коментар