Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

„Извънземните структури“ са най-вероятно комети

Home/Наука/Астрономия/„Извънземните структури“ са най-вероятно комети

„Извънземните структури“, както ги нарекоха журналисти и учени, около далечната звезда KIC 8462852, са най-вероятно комети.

Миналия месец светът бе озадачен от възможността от интелигентен извънземен живот близо до далечна звезда в нашата галактика – KIC 8462852. Причината за тази теория беше, че звездата проявява странно примигващо поведение, което не следва никаква закономерност. Това означава, че големи обекти преминават пред звездата, които от мнозина биваха описвани като резултат на разумна дейност на напреднала цивилизация.

Според последните проучвания се оказва, че е по-вероятно тези обекти да са потоци комети, движещи се по ексцентрична орбита около звездата.

За да стигнат до това заключение, учените използват апарата Спицър /Spitzer Space Telescope/ за изучаване на звездата в инфрачервена светлина. Излишък от инфрачервена дължина на вълните би означавало наличие на топли тела около звездата. Например, ако сблъскващи се астероиди или планети са отговорни за примигването, те биха създали много топъл прах и останки, които ще излъчват в инфрачервения спектър.

Астрономите са разглеждали KIC 8462852 в инфрачервена светлина и преди това, но преди да се засече странното примигване. Не е бил забелязан излишък от инфрачервена светлина нито тогава, нито при последното наблюдение. Това означава, че вероятно съществува група студени комети, които пътуват по странна орбита. Най-вероятно една по-голяма комета, най-голямата в групата, е преминала покрай звездата през 2011 година, последвана от опашка от фрагменти на комети през 2013 година.

За да се докаже тази хипотеза са необходими още наблюдения и изследвания.

Добави коментар