Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Епигенетика – как средата променя гените ни

Home/Наука/Биология/Епигенетика – как средата променя гените ни

Епигенетиката носи добри новини за всеки, който иска да забави процесите на стареене или има нужда от вдъхновение и мотивация да се храни здравословно, да спортува и да развива хармонични отношения с околните и природата.

Епигенетиката изучава влиянието на средата върху гените. До преди няколко десетилетия се е смятало, че генетичната информация, предадена по наследство от нашите родители е статична. Дори в езика ни има изрази като: „аз съм с добри гени“ или „имам лош ген“. Учените вече знаят, че еволюцията е много по-сложен процес от колкото се смяташе по-рано, и че едни или други гени могат да се активират или изключат в зависимост от стила ни на живот. Това може да се отрази на здравословното ни състояние – емоции, тяло и психика.

Много от храните, които различни култури по света ценят заради лечебните качества, повлияват здравето ни точно по този начин. От значение за епигенетиката е както физическата активност, така и менталното състояние и нагласа. За разлика от генетичните промени, които отнемат поколения, промените дължащи се на епигенетиката могат да се изразят в рамките на година.

Две групи бременни лабораторни мишки са изложени на влиянието на „бисфенол-А“ [токсична съставка в някои пластмасови изделия], същевременно учените поставят различни диети на групите. Едната група се храни с обикновена храна, докато на другата се дават добавки: витамин B12, фолиева киселина, холин и бетаин от червено цвекло. Мишките, които взимат добавки, раждат мишлета с кафяв цвят на козината, с по-ниско тегло и по-нисък риск от диабет и рак, в сравнение с поколението на другата група мишки, която ражда жълти мишлета с повишен риск да заболяват.

По думите на ръководителя на експеримента, ‘’Храненето не е шега работа! Ние сме отражение на диетите на своите родители, баби и дядовци! ’’

| 2017-03-16T22:31:33+00:00 07.06.2014|Раздел: Биология|Теми: , |0 коментара

Добави коментар