Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Електричество от растения и пръст

Home/Прогрес/Технологии/Електричество от растения и пръст

Plant Lamp използва енергия от растенията и бактериите в пръстта.

Учени от техническия университет в Перу разполагат с технология, която може да извлича електричество от растения. Използва се клас бактерии, наречени Geobacter, които живеят в почвата.

От университета вече имат патент да произвеждат растителни лампи за къщи в отдалечени местности с нарушено електрозахранване. Всяка лампа представлява електрод, забоден в пръстта, в която расте едно растение. Електрода е свързан с батерия, която захранва голяма LED лампа, поставена на сгъваема стойка от външната страна на кутията.

Хранителни вещества в растенията влизат в допир с микроорганизмите в пръстта и този процес освобождава електрони, които се прихващат от електрода и изпращат към батерията.

Използването на този клас бактерии не е новост – смята се, че те могат да се използват като нано-кабели за пренос на електричество, и че имат способността да използват тежки замърсители, дори радиоактивни материали, в метаболитния си процес.

Добави коментар