Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Учени откриха второ значение на ДНК кода

Home/Наука/Биология/Учени откриха второ значение на ДНК кода

Някои кодони, които в последствие наричат дуони, имат двойно значение.

Заслугите са на Д-р Джон Стаматоянополус и екипа му, а изследванията им са част от програмата „Енциоклопедия на ДНК елементите“ [Encyclopedia of DNA Elements Project – ENCODE]. Според новото проучване, вторият код носи информация, която ще промени начинът за разбиране на инструкциите в ДНК отговорни за болестите и запазването на гените.

От както през 60-те бе разбит кода на ДНК се смята, че той носи само инструкции за създаването на протеините. Оказва се обаче, че ДНК съхранява информация на два отделни езика. Единият в действителност управлява синтеза на протеините, но другият контролира гените и техните механизми. Новооткритият език е кодиран върху старият, затова и остава скрит за учените толкова дълго време.

„За повече от 40 години смятахме, че промените в ДНК и информацията която тя носи, засягат единствено производството на протеини в клетката. Сега вече знаем, че основните принципи за четене на ДНК са пропускали половината от картината. Новото откритие показва колко уникално и съвършено устройство за съхранение на информация е ДНК, устройство което природата е разработила по неочакван начин.“ – споделя д-р Стаматоянополус

Генетичният код е съставен от низове с по 64 букви наречени кодони. Това, което екипът на Стаматоянополус открива, е че някои кодони, които в последствие наричат дуони, имат двойно значение – един път се отнасят за синтеза на протеини, а друг път за контрол на гените. Този новооткрит генетичен контрол стабилизира и запазва синтеза на някои полезни за клетката протеини.

Откритието на дуоните има основно значение за начина, по който в бъдеще ще се разчитат геномите, като това ще отвори нови възможности за диагностика и лечение на болестите.

„Фактът, че генетичния код носи модулирана информация на два фронта, означава че промените, които засягат синтеза на протеини са в състояние да предизвикват болести поради нарушение на механизма за контрол на гените.“ – д-р Стаматоянополус

| 2017-02-28T22:22:02+00:00 29.04.2014|Раздел: Биология|Теми: , |0 коментара

Добави коментар