Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Динозаврите може да са гукали, а не ръмжали

Home/Любопитно/Динозаврите може да са гукали, а не ръмжали

Популярна сцена от филм за динозаври показва свиреп мощен рев и ръмжене. Оказва се обаче, че дори и големите видове не са ръмжали. След разкритието, че динозаврите са имали пера и евентуално брачни обичаи, подобни на днешните птици, се оказва възможно да са и звучали по-скоро като птици, отколкото като тигри.

Според автора на научния доклад Джулия Кларк, звуците които птиците издават (чуруликат, бухат, гукат или кукат) могат да изхождат от звуците на предците им – динозаврите.

dinos

„За да разберем какви звуци са издавали динозаврите, трябва да разберем как издават звуци днешните птици. Така пред нас се разкрива един много по-различен юрски свят. Динозаврите не само са имали пера, но много то тях са имали и дълги шии, което значи, че може да са издавали звуци подобно на съвременните големи птици.“ – казва Кларк.

Звуците от затворена уста са тези, които птиците издават, докато клюновете им са затворени и звука се създава в гърлото. Авторите уточняват, че звукът е с нисък тон, за разлика от този с отворената уста, например при пойни птици. Динозавърският звук би бил по-близък до щраусовия.

За да се добие точна представа, учените разглеждат днешните птици, издаващи гърлени звуци. Този вид звук се е променил 16 пъти в хода на еволюцията при археозаврите – група, включваща птици, динозаври и крокодили. Интересно е, че единствено животни със сравнително голямо тяло (например с размер на гълъб и по-голям) използват гърлени звуци.

Разбира се, това са само теории. Факт е, че звуците се издават с меки части на тялото – език, гърло, бели дробове, и тези части, за разлика от костите не оцеляват милиони години.

В миналото учените са разглеждали обема на белите дробове и формата на гърлото за установяване на вида звук, издаван от динозавъра. Но дори и това не разкрива много, но може да се предположи, че огромно животно издава мощен звук.

| 2017-03-16T22:29:12+00:00 15.07.2016|Раздел: Любопитно|Теми: , |0 коментара

Добави коментар