Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Чуйте музиката от нагъване на протеини

Home/Любопитно/Чуйте музиката от нагъване на протеини

Протеини. Градивните елементи на всяка тъкан и всеки орган, също управляващи и проявата на гените в телата ни. Така че е важно да ни бъдат добре обяснени, нещо което учените обикновено правят с графики и илюстрации. Но, не и този път. Вместо това, група учени са стигнали до различна идея за анализиране работата на протеините: музика, идея вдъхновена от предишни подобни съпоставки – като засичането на гравитационните вълни – които бяха представени като звук.

Така учените асоциират различни тоналности към отделните функции на три основни протеина, включително химия, отношение към водата и структура. След това със софтуер за генериране на мелодии, комбинират различните ноти за да създадат мелодия, която може да бъде изсвирена на пиано.

За да проверят дали аудио съпоставката е ефективна колкото и визуалната, пускат мелодията на студенти, които имат познания по музика и клетъчна биология, след което трябвало да предположат на кой процес съответства тя. Дават верни отговори в над 70% от случаите, без помощта на визуални подсказки.

Според учените, този метод може да се използва като помощен, заедно с другите методи на представяне на информация, за улесняване разпознаването на комплексни модели, като откриването на генетични маркери при болестта на Алзхаймер.

Добави коментар