Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Астрономи публикуваха данни за над 100 екзопланети

Home/Наука/Астрономия/Астрономи публикуваха данни за над 100 екзопланети

Американски астрономи публикуваха данни за повече от 100 екзопланети и 1 600 звездни системи.

Група американски астрономи публикува отчет на своята 20-годишна дейност с подробно описание на повече от 1 600 звездни системи с цел да привлече вниманието на широката общественост към търсенето на най-близките до нас екзопланети. Учените са описали повече от 100 потенциални екзопланети, като са потвърдили и за наличието на една потенциално обитаема планета в орбита около четвъртата най-близка звезда до Слънцето.

Каталогът съдържа описанието на над 1 624 звездни системи, намиращи се в радиус 100 парсека (325 светлинни години) от Земята, които са били наблюдавани с телескопа HIRES, разположен в Обсерваторията Кек на Хаваите. Телескопът е способен да улавя гравитационните колебания от въртящите се около звездите планети. Анализирайки получените чрез HIRES данни, учените са стигнали до извода за съществуването на 60 екзопланети и за възможното такова на още 50, като всички данни за последните изискват допълнителна проверка. Благодарение на събраните данни, астрономите са успели да потвърдят и наличието на потенциално обитаема екзопланета на орбита около звездата GJ 411, която е четвъртата по близост до Слънцето.

Събраната база данни е предназначена за ползване не само от професионалистите, но и от любителите.

„Една от нашите главни задачи в тази работа е да се разшири търсенето на планети“, обяснява един от членовете на групата – Грег Лафлин от Университета Иейл. „Всеки желаещ може да свали публикувания отчет и да го използва, за да се опита сам да открие екзопланети. Учебното пособие, относно използването на данните, ще бъде качено в съвсем близко време“.

По данни от hicomm.bg и ciw.edu.

| 2017-03-02T16:06:48+00:00 15.02.2017|Раздел: Астрономия|Теми: |0 коментара

Добави коментар